وقتی میخواهیم یک سایت طراحی کنیم اولین چیزی که بهش نیاز داریم دامنه و هاسته. قبلا راجع به دامنه چیست و صفر تا صد اون صحبت کردیم. حالا میخوایم بگیم هاست چیست؟
هاست فضایی هست که اطلاعات و فایل های سایتمون رو در اونجا ذخیره می کنیم. اگه بخوام به زبان ساده تر بگم، هاست مثل یک فلش میمونه در فضای اینترنت ، که اطلاعات سایت ما در اون ذخیره میشه و ما اون فضا رو باید اجاره کنیم.
حالا اجاره ها بصورت ماهانه ، سه ماه یکبار، شش ماهه و سالانه هست و نیاز به تمدید داره ، و هاست ها انواع مختلفی دارن و مخصوص cms های مختلف هستن (cms یعنی سیستم مدیریت محتوا یا همون نرم افزاری که باهاش طراحی سایت در کرج انجام میدیم)
تا حالا جواب سوال هاست چیست رو گرفتیم. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر باهاش آشنا بشید و صفر تا صد هاست چیست رو بدونید.
همونطور که گفتیم، هاست یک فضایی است بر روی سرور (سرور کامپیوتری هست که فضای هاست شما روی اون قرار داره و این کامپیوتر همیشه روشنه تا اطلاعات سایت شما رو به صورت شبانه روزی در فضای اینترنت به اشتراک بزاره)
معمولا سرورها از دو سیستم عامل لینوکس یا ویندوز استفاده میکنن. برای آشنایی با این دو نوع سیستم عامل به موارد زیر دقت کنید:
نکته : در انتخاب هاست برای سایت وردپرس یا جوملا باید از هاست لینوکس استفاده کنید.
نوع دیگه برای دسته بندی هاست، محل قرار گیری کامپیوتر سروره ، که باید دقت کنیم در داخل ایرانه یا خارج از کشور قرار داره. قبل از هر چیز باید بگم که هاست شما چه داخل ایران باشه یا خارج از ایران، تمام افراد در تمام نقاط جهان قادر به مشاهده وب سایت شما هستند. فرق این دو مورد در اینه که هاست ایران برای بازدیدکنندگان داخل کشور سرعت بیشتری داره و همچنین مشکلاتی مانند تحریم شاملش نمیشه (پس امنیت و پایداری up-time بیشتری داره)، که همین دو مورد یعنی سرعت و پایداری بیشتر جزء فاکتورهای مهم در سئو سایت محسوب میشه.
نکته: برای هاست ایران لازم نیست حتما از دامنه ir. استفاده کنید و از هر پسوندی مثل com. هم می تونید استفاده کنید.
سی پنل و دایرکت ادمین هر دو نرم افزارهایی هستن که وقتی شما هاست رو خریداری کردید روی هاست نصب شدن و با استفاده از اونها میتونید براحتی داخل هاست خودتون فایل آپلود کنید ، ایمیل بسازید، به دیتابیس سایتتون دسترسی داشته باشید و خیلی امکانات دیگه …
کار کردن با این نرم افزارها خیلی سخت نیست و براحتی با یک سرچ کوتاه در اینترنت میتونید آموزش سی پنل یا دایرکت ادمین رو پیدا کنید.
سی پنل و دایرکت ادمین همونطور که در عکس بالا میبینید بیشتر از نظر ظاهری و گرافیکی با هم فرق دارن و تنها فرقشون اینه که دایرکت ادمین سرعت بالاتری در لود صفحاتش داره ولی کار کردن با سی پنل آسونتره و راحت تر میشه به بخش های مختلف اون دسترسی پیدا کرد.
1- فضای هاست : Disk Space
اولین نکته در انتخاب هاست خوب اینه که به فضای هاست دقت کنیم و مطابق با نیاز و نوع سایت خودمون اون رو انتخاب کنیم. برای مثال برای طراحی سایت شرکتی یا فروشگاهی در شروع کار میشه از 1 گیگ فضا استفاده کرد ، در صورتی که سایت هایی که مخصوص دانلود هستند به مراتب به فضای بیشتری احتیاج دارند.
نکته : فضای هاست همیشه و در هر لحظه قابل ارتقا می باشد
2- پهنای باند (ماهانه) : bandwidth
پهنای باند مقدار حجمی از اطلاعاته که در ماه بر روی هاست شما دانلود و آپلود می شه. مثلا اگه کاربران یک سایت مجموعا در یک ماه به اندازه ی 20 گیگابایت فایل از سایت دانلود و 15 گیگابایت فایل به آن آپلود کرده باشن، میزان پهنای باند مصرفی اون سایت در یک ماه 35 گیگابایت بوده. این دانلود و آپلود شامل متن ، عکس ، فیلم و صوت و هر گونه فایل دیگه میشه.
سوال : اگه پهنای باند هاست من به اتمام برسه چه اتفاقی میفته ؟
بلافاصله دسترسی به سایت قطع میشه و در سایت یک پیام مبنی بر به اتمام رسیدن پهنای باند هاستتان به نمایش درمیاد و شما می بایست برای خرید پهنای باند بیشتر به مسئول هاستینگ خودتون (جایی که ازش هاست رو خریدید) مراجعه کنید.
نکته : برای سایت های بسیار پربازدید و یا سایت های دانلود فایل ، بهتره هاستی رو خریداری کنید که پهنای باند نامحدود داره
3- هاست خوب بکاپ گیری منظم داره (بکاپ روزانه از دیتابیس و بکاپ هفتگی از کل اطلاعات سایت شما)
4- هاست خوب پشتیبانی شبانه روزی و 24 ساعته داره تا در صورت بروز هر گونه مشکلی از طریق سیستم تیکتینگ (بصورت متنی) و یا تلفنی پاسخگو باشن
5- هاست خوب حتما باید سرعت ، امنیت و آپتایم بالایی داشته باشه (آپتایم یعنی اینکه سایت همیشه در دسترس باشه)
یک از فاکتورهای مهم سئو، سرعت بالای سایت و در دسترس بودن همیشگی اون هست که در هاست های رایگان یا ارزان و بی کیفیت این موارد تامین نمیشه.
در واقع هاست بخشی از فضای سروره. اگر کامپیوتر سرور رو به چند بخش تقسیم کنیم ، به هر کدوم از اون بخش ها یک هاست میگیم.
از نظر سیستم عامل : 1-هاست لینوکس که مناسب وردپرس و جوملاست 2-هاست ویندوز که مناسب زبان ASP هست . و از نظر محل قرارگیری سرور، هاست داخل و خارج داریم که در این مقاله توضیح دادیم